Urbanity-prosjektet - der vitenskap interagerer med innbyggere gjennom design teori og praksis
Situasjon/setting – Prosjektets forskningsspørsmål
URBANITY-prosjektet eies av Oslo Bymiljøetaten (BYM) og ledes av klima- og miljøinstituttet NILU (urbanity.nilu.no – ekstern lenke), et 4-årig forskningsprosjekt finansiert av Forskningsrådet. Tre norske kommuner samarbeider med kommersielle aktører og vitenskapelige institutter for å måle luftforurensing ved bruk av innovativ sensorteknologi. 
URBANITY-prosjektets formål er å gi metadata om miljøet i sanntid for å utforme effektive planer for å takle luftkvalitet og redusere klimaendringer i norske byer. Dette er et pilotprosjekt som tenkes å danne grunnlaget for fremtidens infrastruktur for smart teknologi integrert i norske byer. URBANITY vil utnytte metadata innsamlet av sensornettverk i tre norske kommuner, ved å kombinere statisk og mobil sensorteknologi. Samt, involvere innbyggere direkte i miljøovervåking gjennom menneskesentrisk design metodikk og innbyggerforskning - Citizen Science(CS) ved å montere sensorer i privatboliger og organisert deltakende workshops for å utvikle tjenester og produkter sentrert rundt luftforurensning med kommunene, interessenter og innbyggere.
Følgende forskningsspørsmål utformet mitt arbeid:
Hvordan kan URBANITY-prosjektet legge til rette for deltakende prosesser for innbyggere i innovativ miljøstyring basert på bruken av ny teknologi og menneske-sentrisk design metodologi.
​​​​​​​
Tjeneste/oppgave - Min rolle
- Prosjekt koordinator og kontaktperson
- Kvalitativ researcher
- Grafisk designer
- Systems designer
- Interaksjonsdesigner
Aktivitet - Hva ble gjort

Prosjekt koordinator og kontaktperson
- Koordinering av samarbeid mellom prosjektpartnere i to arbeidspakker som involverer direkte innbyggere og prosjektdeltagere.
- Utforme plan relatert til informasjonshåndtering i henhold til norsk personvern og NSD dataplan.
- Organisere felles og separate møter og workshoper for innbyggere og prosjektpartnere.
- Daglig bistå prosjektdeltagere og -partnere med spørsmål og praktisk hjelp.
- Kontakte og presentere offentlig og privat URBANITY-prosjektet for potensielle kommersielle og kommunale samarbeidspartnere og ulike innbyggergrupper.
Grafisk designer
- Utforming av URBANITY-prosjektets informasjonsmaterial som plakater, løpesedler og hjemmeside.
- Oversettelse av sensor veiledninger fra engelsk til norsk med egnet grafisk arbeid.
Systems design
- Utforming av protokoll for kommunisering og håndtering av innbygger deltagere i prosjektet. Hva ønsker vi av innbyggere og hvordan kan vi få det til?
Interaksjons design
- Utforming av kontaktpunkter mellom prosjekt og innbyggere, samt hvordan prosjektet oppleves av innbyggerdeltagere som en helhet.
- Rekrutterings protokoll for rekruttering av innbygger deltagere til URBANITY-prosjektet.
- Informasjonsarkitektur, i hvilken stadier skal informasjon deles med deltagere.
- Organisering og gjennomføring av forskningsaktiviteter som sensor målinger, workshop og kvalitative bruker intervjuer av deltagere.
Research
- Utforskning og identifisere passende innbyggergrupper relevante for prosjektets forskningsaktivitet og rekruttere deltagere i valgte byområder i Kr.sand, Bergen og Oslo.

Forslag til URBANITY-prosjektets nettside

URBANITY-prosjektets plakat

Utside av URBANITY-prosjektets løpeseddel

Innsiden av URBANITY-prosjektets løpeseddel

Resultat – hva arbeidet førte til
- Identifisering av potensielle innbyggergrupper og kommersielle og offentlige organer for samarbeid og oppnå prosjektmål.

- Promotering av URBANITY-prosjektet gjennom informasjonsmateriale og offentlige presentasjoner for kommunale og politiske samarbeidspartnere og potensielle innbyggere deltagere.

- Utforming av påmeldingskjema, lånedokumenter og informasjonskjema for registrering av deltagere.

- Etablering av forskningsprosjekt i tre norske byer - Kr.sand, Bergen og Oslo.

- Identifisering og rekruttering av innbyggere i disse byer til å delta i prosjektets 2 overordnede forskningsaktiviteter, montere sensor på sin bolig og/eller delta i idéverksted.

- Samle og dokumentere innsikt som brukes av prosjektet for å utvikle tjenester og produkter fokusert på bærekraftig mobilitet, samt økt kunnskap og bevissthet om luftforurensning og klimaendringer blant byboere for å ha en positiv innvirkning i nabolagene og byene deres.

You may also like

Back to Top